Kampen for biblioteket

Status

Hermed et lille tilbageblik på 2012, hvor der er sket rigtig meget for Eskebjerg Bibliotek! Husker I mon, hvordan året begyndte? Kultur- og fritidsudvalget havde besluttet at “udskille Eskebjerg Bibliotek fra Biblioteksvæsnet.”

På grund af vores protester, arrangerede kommunen et Borgermøde herude. Og skønt det næsten ikke blev annonceret, mødte rigtig mange borgere op, og alle med den holdning: Vi ønsker at Eskebjerg Bibliotek fortsætter som en del af det danske Folkebiblioteksvæsen!

Det var midt i marts. Og vi var næsten ved at opgive den årelange kamp. Alligevel hængte vi protestskilte op i vinduerne på biblioteket og skrev læserbreve til Nordvestnyt. Kommunen inviterede på inspirationstur til Stenestad i Skåne. En udflugt der dog ikke kunne give os nogen idéer til en tidssvarende eller fremtidig biblioteksdrift, – uden internetforbindelse og faglig rådgivning.

Så måtte kommunen arrangere endnu et Borgermøde. En lang, træls aften der mundede ud i samme ønske fra borgernes side: Bevar vores Bibliotek! – Herefter begyndte vi at føle, at nærdemokratiet måske havde vundet slaget for os. Vi hængte flag op i Biblioteket – og bød på kransekage m. m. – og Beboerforeningen mødte op og forærede os 10 nye klapstole. Det var sidst i april. Siden er alt gået fremad!

Den 8. maj vedtog Kulturudvalget så “at tilbagetage Eskebjerg Bibliotek – !”

I begyndelsen af juni havde vi møde herude med kulturudvalgsformanden og bibliotekschefen, der præsenterede os for den nye afdelingsleder, som nu er vores kontaktperson i biblioteksvæsnet.

Siden da har vi haft et godt og positivt samarbejde med biblioteksvæsnet. Første gang, da vi i begyndelsen af august hjalp bibliotekarerne med at flytte rundt på alle bøgerne på den store “kassationsdag”. Og senere, da vi 1. oktober fik en ”chipningmaskine” og hjalp til, medens bøgerne blev chippet.

Efter den kraftige udtynding i bogbestanden, smøgede vi i biblioteksgruppen ærmerne op til den helt store arbejdsdag. Alle bøger og reoler blev flyttet ud af lokalet, det nedslidte tæppe fjernet, reolerne sat ind på nye pladser. Hyldebærere hentet i Kalundborg og affald kørt på genbrugspladsen. Sikke en forandring! – En vandskade i køkkenet gjorde, at vi også fik fjernet tæppet derude og at vandhanen blev repareret. Held i uheld.

Alt imedens disse store forandringer fandt sted, arrangerede vi tre forfattermøder – og fik støtte til det fra Statens Kunstråd! Og vi lavede folder og plakat om arrangementerne! Nu var der endelig overskud til at beskæftige sig med ny dansk litteratur. Og det blev tre spændende eftermiddage, hvor forfatterne ikke bare læste op, men også fortalte om baggrunden for deres bøger, researcharbejde m.m. En succes som vi håber at kunne følge op i det kommende efterår!

Nu kører Eskebjerg Bibliotek for første gang i mange år, helt “planmæssigt” støt og roligt. Bibliotekarerne kommer fortsat tirsdag og torsdag kl. 15,30 – 17,30 og Biblioteksgruppen passer det alle lørdage kl. 10 – 12, samt i ferier.

Der er også kommet nye medarbejdere i Biblioteksgruppen, så vi stadig er en 13 – 14 stykker om opgaverne, skønt nogle har måttet “melde sig under reserverne”.

Året 2012, der startede med så store bekymringer, endte med at blive rigtig positivt!  Alle har ydet en kæmpeindsats for at det hele skulle lykkes!

Og det lykkedes! – Held og lykke med biblioteket i fremtiden!

f./Biblioteksgruppen

Dorte Weiss

Lukket for kommentarer.